Home > Waarom Lias?

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

Automatisering van processen

Met Lias automatiseer je tal van handelingen: preserveren van digitale bestanden, aanmaken van inventarissen, beheer van depotlijsten en aanwinstenregisters, documenteren van personen en organisaties, controleren van raadplegingprocessen en automatisering van het vernietigingsproces. Hierdoor werk je efficiënt, uniform en bespaar je plaats en middelen.

Tijdsbesparing

Doordat handelingen geautomatiseerd kunnen worden, heb je de handen vrij voor andere taken. Als er zich problemen stellen, dan hoef je deze niet op eigen houtje op te lossen. Je kan steeds een beroep doen op de helpdesk of expertise binnen het Lias-netwerk.

Conform standaarden zoals ISAD(G), ISAAR, EAD, PREMIS, OAI-PMH, Dublin Core en OAIS

Door het gebruik van standaarden is uitwisseling van gegevens of digitale objecten met andere initiatieven als Europeana of Archiefbank Vlaanderen eenvoudig realiseerbaar.

Technische en inhoudelijke ondersteuning vanuit het veld

Weet je niet waar te beginnen of hoe iets aan te pakken? Dan hoef je dit niet op eigen houtje op te lossen. De technici van Lias en de Werkgroep Archivarissen Lias staan je bij waar nodig. De Werkgroep is verder een platform voor interne kennisuitwisseling en netwerking.

Gebruiksvriendelijke interfaces

Een archivaris hoeft geen informaticus te zijn om geautomatiseerd te beschrijven of om digitale documenten te verwerken. De invoeromgeving van scopeArchiv werkt net zoals de vertrouwde kantoortoepassingen. Met een minimum aan computerkennis ben je vertrokken.

Totaalpakket

Van opslag tot valorisatie, Lias heeft alles voorzien. De systemen werden zo ontworpen dat de verwerkingsprocessen naadloos in elkaar overvloeien. Papier en digitaal worden binnen eenzelfde systeem verwerkt en ter beschikking gesteld.

Modulair

De oplossingen die Lias biedt zijn niet exclusief. Ze kunnen ingepast worden waar nodig. Zo kan het Lias Repository de oplossing zijn voor jouw gedigitaliseerde documenten, maar blijf je gebruik maken van de eigen catalogus.

Professionele aanpak en uitstraling

Lias werd ontwikkeld om de noden van enkele professionele instellingen in te vullen, maar de ambitie van de ontwerpers was breder dan dat. Experten uit het veld werden geraadpleegd om een systeem te creëren dat ook voor andere partners een integrale aanpak kan bieden. Zo ontstond een systeem dat alle aspecten van een professionele werking en verzekerde bewaring omvat.